Sunday, August 26, 2012

Hataların Oyunu

Lig tarihinin en erken derbisi oynanan futbolla erken olduğunu bize yüzsüz bir biçimde gösterdi . Maçın kadroları  skorun bu şekilde bol gollü geçmesinin sebebiydi . Hazır olmayan Melo , takıma adapte olamayan Hamit , diğer yanda etkisiz ve asıl pozisyonu sol bek olmayan Uğur takımlarının kalitesini düşürdüler ve sonuca etki ettiler .

Galatasaray korktuğum gibi 22.sn ' de çok net bir golü kaçırarak maça  başladı ve Kasımpaşa maçından sonraki yazımda bahsetmiş olduğum gibi duran toptan gol yeme alışkanlığını devam ettirdi . Bu golde Melo hazır olmadığının sinyalini ters vuruşuyla verdi ve yenen ikinci golde kanıtladı . Fatih Terim ' in yüzündeki ifadeler yine maçın seyrini gösteriyordu . Yaptığı Melo tercihi kendisine çok pahalıya patladı , bile bile böyle bir yanlış yapması ve bazı oyunculardaki ısrarcı yapısı bu sefer takıma zarar verdi ve bunu devam ettirirse yaptıracağı zarar Şampiyonlar Liginde pahalıya mal olabilir .

Oyun olarak üstünlüğü elinde olan Galatasaray ilk yarının sonunda Umut ' un ayağından bulduğu golle skora eşitliği getirdi . Maçtan sonra bu golde Umut ' un topu elle önüne aldığı gerekçesiyle golü tartışanların Beşiktaş ' ın kornerde neden alan savunması yaptığını , hadi yaptı diyelim neden rakip oyuncuların geriden koşularını gönül rahatlığıyla izleyip gole izin veriyor sorusunun cevabını bulmaları gerekmektedir .

Beşiktaş ' ın hızlı gelişen atağında ki bu maçın en güzel hücumuydu , yapılan kısa paslar ve sonrasında Olcay ' ın önüne atılan uzun pasta , Olcay 'ın içeri gönderdiği topa , Hakan ' ın kullanmasını bilmediği sağ ayağıyla yapmak istediği müdahalenin yetersiz kalması sonucu herkesin maçtan önce bir beklentisi olmadığı Holosko ' nun maçtaki 2. golünü atmasıyla ikinci yarıyı trajikomik bir hal aldı . Hakan bir hata yaptı golde tamam her futbolcu hata yapacaktır ama buradaki diğer hata Galatasaray savunmasının içler acısı hali , geriye yavaş koşan Eboue , topla birlikte bu maç çok fazla ileri çıkan Semih ' in pozisyonunu kaybetmesi , ağır ve topu adeta izleyen Ujfalusi ' nin yenilen goldeki payları Hakan ' dan daha fazla . Geçen sezon Burak Yılmaz ' ın Galatasaray 'a attığı golde savunmanın faul beklentisiyle uyumasını hatırlattı bana bu gol . Savunma dörtlüsü aynı , takipçilik yine aynı .

Bu golden sonra oyunu soğutmaya çalışan Beşiktaş istediği soğumayı mevcut kadrosundaki en önemli hücum silahı Mustafa ' nın sakatlanmasıyla buldu . Oyun yaklaşık 3 dakika kadar durdu ama sahaya yansıması daha uzun sürdü . Bunun üstüne Batuhan aldığı hafif darbeyle yaklaşık 3 dakika daha oyunu soğuttu . Yerde kıvranarak yatması kalkmaması ve sonrasında saha kenarına gelip daha oyun başlamadan sahaya girmek istemesi ve oyun başlar başlamaz oyuna tekrar dahil olması tamamen futbolun bir ayıbıdır . Bu kadar çok zaman geçirip süre eriten bir adam hiçbir müdahale yapılmadan oyuna girmesi ve hakemin bu oyuncuya kendisini aldattığı , rakibin futbol oynama süresini çaldığı için sarı kart çıkaramaması komik . Malesef Türkiye ' deki oyuncular hakemle çok fazla oynuyorlar ama nedense Avrupa Kupalarında aynı artistik hareketleri göremiyoruz . Bu hakemle oynayan oyuncular , sadece Batuhan için konuşmuyorum , hakemin güvenini sarsmaktadırlar . Bu pozisyonun biraz daha sonrasında Uğur dengesizce ceza sahasının içinde Aydın ' ın tepesine çıkıverdi ama Aydın kambura yattı gerekçesiyle en direk serbest vuruş verildi üstüne de orta sahadaki çarpışmada Aydın ' a yapılan harekete Beşiktaş lehine karar verilmesi sonrası derdini anlatmaya çalışan ve üstüne sarı kart gören Aydın ' ın çaresizliği gören Selçuk ' u çok fazla sinirlendirdi ama tepki göstermedi hiç hakeme . İlerleyen dakikalarda ise bir şekilde Burak ' ın yerde kalması sonucu hakem penaltı noktasını gösterdi hakeme tepkiler yükselirken , kararı veren yan hakeme itiraz eden sadece Fernandes olması ve diğer oyuncuların kararı vermeyen , yan hakemin kararını uygulayan hakeme itiraz etmesi de son derece saçma gözükse de bir yandan da o karar verildiyse gösterilmesi gereken sarı kartı atlattı . Sonuç olarak Türkiye ' de hakeme itiraz etmek işe yarayabiliyor . Daha önceki karara tepkili Selçuk topun gerisindeydi ve bütün sinirini çıkarırcasına topa öyle bir sert vurdu ki kaleci Cenk ' in yapacağı hiç bir şey yoktu , sinirine golün sevincini kutlamaması eşlik etti .

Hakemin maça hakim olmayan yapısı ve yanlış kararları maça etki etmiş olabilir ama takımların genel oyun yapısına etki etmesi imkansız , Beşiktaş Quaresma ' yı takım oyunu oynamıyor , disiplinsiz ve yüksek maliyeti var gibi nedenlerle kapının önüne koyması ne kadar mantıklıysa şu anda Fernandes ' in de satılması o kadar mantıklı olacaktır . Simao ' nun gitmesi Q7 nin kadro dışı olması sonucu bütün oyun kurgusu Fernandes ' in üzerine kurulmuş , takımın en iyi oyuncusu olan Fernandes ' e bu ters etki yaptırmış olsa gerek ki giderek Quaresma ' nın oyunana benzer bir yapıya bürünmüş bu kadar çok topla oynaması , topları ezmesi ve top kayıpları takıma zarar vermekte tıpkı Emre ' nin gereksiz çalımları gibi . Fernandes kariyerinde en üst noktada olduğu geçen sezon sonrası Portekiz milli takımına neden çağrılmadığını oturup bir defa daha düşünsün . Beşiktaş yönetimiyse ekonomik krizi bu transferden elde edeceği iyi bir karla azaltabilir hiçbir oyuncu takımdan üstün değildir .


Her iki takımda kötüydü , maçın hakkı beraberlikti . Beşiktaş tarafı 3 gol bulduğu için sevinçli olsa da bu golleri Galatasaray ' ın hatalarından bulduğunu unutmaması , gol pozisyonu diye düşündüğü pozisyonları da Fernandes ' in bencil şutlarıyla bulmuş olması ve Mustafa ' yı kaybetmiş olması üzücü . Galatasaray ise kendi kendine gol atabilme özelliği ve bulduğu gol pozisyonlarını üstün becerilerle harcaması ,özellikle ilk yarıda maçı kopartabilecekken , beraberliği haksız ama futbolun içinde olan bir penaltı golüyle bulmuş olması , defansının hala ayakta uyuması ve oturmuş olmaması ki bu oyuncular yan yana yaklaşık 40 maç yaptılar , oyun sıkışmışken , rakip pres yapıyorken top yapamıyor olması takımın eksikleridir .

Futbol hatalar oyunudur ama önemli olan bu hataları minimuma indirgeyerek maksimum verim almaktır . Bu verim alınamadığında bahaneler ortaya çıkar . Bahaneler sadece gözlere perde indirmeye yarar ama perdenin arkasında oynanan bir oyun vardır ve bu oyunun değeri alkışlarla ölçülür , alkışlar varsa bir oyunda bunun sırrı  çok iyi provalar yapılmış olmasıdır .

0 yorum:

Post a Comment

Followers