Tuesday, October 23, 2012

Şans

Maç öncesi şüphesiz maçta oynanacak taktik düşünülüyordu ama maçın başlamasıyla birlikte taktik namına hiçbir şey kalmadı . Yağmur bu kadar şiddetli olabilir normal bir şey ama zeminin bu kadar kötü olması Cluj için biçilmiş kaftandı . Zemin sürekli böyle olacaksa ilerleyen maçlarda Galatasaray bu oyun yapısına hiç uygun olmayan işler yapıp puan kayıplarını sürdürecektir .

Maça hızlı başladı Cluj , Galatasaray daha sahaya ısınamamışken Eboue ' nin Gençlerbirliği maçındaki gibi müdahale yapma isteği olmadığı pozisyonda ( maçın ilk dakikalarında da benzer hatası vardı )  Dany ' den seken top ağlarımızla buluştu . Savunmanın bu derece aynı golleri yemesi gerçekten çok komik .

İlerleyen dakikalarda şutlar gelmeye başladı , zemine alışılmaya başlandı , kırmızı kartla rakipte 10 kişi kaldı sonra penaltı da oldu artık gole çok yakındı Galatasaray , aklımdan penaltıyı kim atar diye geçirmeye başladım Selçuk , Elmander , Hamit , Umut heralde Selçuk dedim ama olmaması gereken adam Melo dans etme amacından mıdır bilmem ama topun arkasında geçti ve bir penaltı nasıl atılmaz dersinin en temel kuralını tüm herkese uygulamalı olarak öğretti . Bu dakikadan sonra herkes bu takım gol atamaz şans yok demeye başlamıştır içinden benimde söylediğim gibi .


Kırmızı karttan sonra artık sahasına iyicene kapanan defansı indirilecek kafa toplarıyla aşmayı planlayan değişiklik geldi , erkendi ama forveti üçleyip fizik gücü yüksek oyuncularla devam etmek mantıklıydı ama kısa süre içerisinde gelen Elmander sakatlığı ve hiç de bu oyuna uygun olmayan Emre ' nin girişi takımın geri vites atmasına sebep oldu ve devre sona erdi .


İkinci devre ise artık sahasından hiç çıkamayan arada Dany ' nin hatalarını bekleyip gol bulmaya zorlanan bir Cluj vardı . Amrabat sahada adım atmadık yer bırakmadı sağ bek ve sol bekin açığını dahi kapattı her iki kanatta da müthiş işler yaptı ama bir adamda ben bu adamın bir adım önüne koşu yapayım boş orta açayım demedi Amrabat topu aldığında herkes onun çalımları üst üste atıp topu ayaklarına atmasını beklemesi acınası bir durumdur . Bu durumda Amrabat ' ın yapması gereken bol bol orta açmaktı ki ters kanada geçince ortaları daha etkili olmaya başladı ve bunların birinde beklenen gol geldi , gol geldikten sonra bir gole daha gereksinim vardı ama bir şekilde gelmedi bunun sebepleri başta saha zemini , kornerlerin paslaşarak kullanılması ki bu çok saçma bu saha şartında , duran top şansının bu derece kötü kullanılması Cluj ' a yaradı . Elmander ' in bu kadar istekli olmasına Amrabat da eşlik etti , Selçuk için ideal zemin değildi ve libero mevkinde oynadı bu da bizi olumsuz etkiledi , hücumda Melo kullanıldı yine   ama ne hava topu alabildi ne de seken toplarda şut vuramadı , Hamit ' i çıkarmak yerine Melo ' nun çıkması gerekiyordu bu çok büyük bir taktiksel hatadır . Hamit ' in sakatlığı yoksa ve bu zeminde aklıyla iyi şut çıkarabilecek etkili orta açabilecek isim yerine penaltı kaçıran aklı sadece gol atmakta olan görevlerini ihmal eden Melo tutuldu sahada gariptir ki bu oyuncu bu kadar destekleniyor . Burak girdikten sonra iyi işler yaptı son dakikalarda son derece uygun pozisyonda yan ağları topla buluşturmak yerine kale içindeki ağları topla buluşturmuş olsaydı gruptan çıkma şansı Galatasaray lehine gelişecekti ama olmadı .

Semih ' in maç içerisindeki soğuk kanlılığı , Amrabat ' ın bitmeyen enerjisi bu saha zeminine rağmen , Elmander ' in canını dişine takıp oynaması gerçekten çok güzel ama diğer takım üyelerinin formsuzluğu ve ruhsuzluğu , bu kadar pozisyon bu kadar kaçan puan , gerçekten yazık . Her maçtan sonra hakem hakkında konuşulurdu ama bugün hakemde konuşulmuyor bahane kalmadı ama ne gariptirki hala umut var gruptan çıkmak . Bu grup bize daha çok sürpriz gösterecek gibi .

Önümüzde lig maçları ve sonrasında Cluj maçı var , bu maçlarda takım beraberliğini arttırırsa Galatasaray ' ın deplasmanda Cluj ' u yenmesi benim için çok normal bi sonuç olacaktır . Ama bu galibiyet bile bir üst tur için yeterli olmayacaktır Euro Cup ' a gitme şansını arttıracaktır bu bir gerçektir artık kabullenilmesi gerekiyor matematiksel olarak şu anda şans var ama ŞL ' de maç kazanmak kolay değil gol yememek çok önemli ama Galatasaray bunu başaramaz , en iyi zamanında dahi gol yerdi Galatasaray , eskiden de aldığımız galibiyetleri hatırlayın çoğu karşılıklı gollerle alınmış galibiyetlerdir .  Umarım Elmander ' in önemli bir sakatlığı yoktur ve formu yükselirken oynamaya devam eder ve takımın başarısı , Türk takımlarının başarısı artar .

Monday, October 22, 2012

Son Şans İçin Çanlar Çalıyor

Braga maçında sabit duran orta saha ve ceza sahası içinde rakip savunmaya teslim olmuş ayağıma düşerse gol olur mantalitesindeki çift forvet anlayışı Gençlerbirliği maçının ilk yarısında da devam etti . Bunu çok iyi kendine lehine çeviren Gençlerbirliği hızlı oyunculardan kurulu ama pozisyon takibi zayıf oyuncuları alt ederek ilk yarıyı önde kapadı ikinci yarı ise Burak-Umut değişikliği takıma dinamizm kattı .  Elmander ofansif orta saha oyuncusu rütbesine geçti , takımı geriden organize gelmesini ve rakip savunmanın pozisyon almasını zorlaştırdı ve bunun sonucu üst üste 2 gol geldi . Geçen sezonki Galatasaray ' ı andıran oyun geliyor derken bu seneki basit gol yeme alışkanlığı yine bir şekilde aradan sıyrılıp yüzünü gösterdi , mağlubiyet için sırıttı ama sonuç olarak son dakikalarda beraberlik geldi ve 3 haftadır kazanamamasına rağmen liderliğine yetecek puan kazanıldı . Çok gariptir ligin 5. haftasından beri kazanamayan Galatasaray ligin 8. haftasında hala lider . Az puan kaybı yapan şampiyon olacaktır .


Ligde şampiyonluk için az puan kaybeden şampiyon olur ama ŞL ' de durumlar farklı gruptan çıkmak istiyorsan evinde yenilmeyeceksin kazanamasanda kalende gol görmeyeceksin ve o bir puanı alacaksın şu an için bunu da yapamayan bir Galatasaray var , bu maç son şans artık telafisi yok . Alınacak mağlubiyet beyaz bayrak anlamına geliyor ki bu Galatasaray ' a lig yarışında da zarar verecektir . Bu takım ŞL hayaliyle geçen sezon şampiyon oldu ve bu sene başında akıllarda bundaydı ama alınan sonuçlar hazır olunmadığını , hayal kurulduğunu gösterdi .  

Defansın ortasındaki büyük sıkıntı takımı sürekli zora sokuyor . Geçen seneki Semih- Ujfalusi ikilisini aratıyor ve aratmaya da devam edecek , Semih sürekli Dany ' nin açıklarını eksiklerini kapatır durumda Dany nerede hata yapacak diye düşünüyor ve bu onu feci şekilde yıpratıyor . Gençlebirliği maçında sefil bir haldeyken Bülent Korkmaz üstadının karakterini sergiledi işte Galatasaray ruhu bu çocukta var dedirtti . Bu karakteri ondan yaşça büyük kendini büyük futbolcu sanan ama bunu göremediğimiz oyunculara da bulaştırsa bu takım bu turu geçer ligde de rahat bir şekilde şampiyon olur . Bunun bilincinde olan Terim bu yıl takıma yeni gelen oyuncuları takıma alıştıramadı ve hala takım ruhu sağlanamadı , çoğu oyuncu kafasına göre hareket ediyor bireysel performanslara kalmış bir takım görüntüsüne bürünmek üzere , buna acil dur denmesi gerekiyor yoksa bu sezon hüsran sezonu olacak . 

Orta saha da sürekli defanstaki açıkların benzerini göstermekte . Selçuk bu sezon daha çok ön libero mevkinde Melo ' ya göre . Buna Melo mu karar veriyor yoksa Fatih Terim mi bilmiyorum ama Melo ' nun amacı orta sahada rakip toplayken rakibi oynatmaması top bizdeyken de topun gerisinde bulunup arada sürpriz çıkışlar yapması olası top kayıplarında topu kısa zamanda kazanıp , hücuma geri kazandırması olması gerekirken bu sezon ben gol atayım şov yapayım taraftara havasında kondisyonu düzeliyor giderek ama kafası geriye gitti , bir Terim ayarı gerekiyor bu işe . 


Galatasaray , karşısında korkacağı rakip olmadığını bu sezon bize gösterdi bütün takımlara karşı galibiyet için sahaya çıktı fazla korkusuz bir takım ve bu özgüven yüksekliğinden kaynaklanıyor ama günümüz futbolunda saniyelik hatalar gol ile sonuçlanmakta ve en zayıf görünen takımlar bile bu ana konsantre , var gücüyle saldırıyorlar o anda . Bu tür takımlar o ana konsantre ama bizim Türk takımları çok rahatlar , bu rahatlığa gerçekten şaşıyorum , konsantre olmayıp yenildikten sonra sen kimsin ki! 

Cluj ' un kaptanı bile takımın hedefini gösteriyor savaşırsak grubu 3.cü bitiririz . Hedefleri bile 3.cülük olan bir ikinci sıradaki takım karşısında puanı olmayan bir Galatasaray ama hedefi hala bir üst tur olan Galatasaray . Aradaki sınıf farkını sahaya yansıtılırsa bu takımı iki maçta da yenip bir anda kendimizi 2.sırada gruptan çıkmayı garantilemiş Manchester temsilcisi United ' la maç yaparken bulabiliriz .     

Sezonun en kritik maçı , dönüm noktası , umarım her şey yolunda gider , taraftarlara ve oyunculara bayram hediyesi güzel , temiz bir galibiyet olur .




Not: Hakem ne kadar kötü olursa olsun hakeme kafayı takmadan takır takır oynamamız gerekiyor . 


Monday, October 15, 2012

Hırsın Zaferi

Şanghay Masters Tenis Turnuvası'nda finalinde Dünya 1 numarası Roger Federer ' i uzun bir maçın ardından mağlup eden İskoç Andy Murray , Tomas Berdych ' i rahat yenen Sırp Novak Djokovic ile karşı karşıya geldi . 

Maça hızlı başlayan Novak bir servis kırarak maça 2-0 önde başladı . Murray ' in yüz ifadesi bu dakikalarda açık ara Djokovic galibiyetinin işaretçisiyken  Djokovic ' i korkutan oyunuyla bir anda sete geri döndü ve bir anda 3-2 öne geçti . Bu öne geçişte akılcı vuruşları ve Djokovic ' i hataya zorlayan oyununun etkisi büyüktü . Servis oyunlarında üstünlüğü ele alamayan tenisçiler bu setin sonunda Andy Murray 11. oyunda bir kez daha servis kırdı ve ardından kendi servisini de kazanarak ilk seti 7-5 ' le hanesine yazdırdı . Bu sette ilginç olaylardan biri yaşandı . Djokovic verdiği basit sayılarla ve dışarı attığı basit toplardan sonra raketini kırdı , hırsını bundan çıkardı ama seti kaybetmesine engel olamadı .  




İkinci setin başlarında 2 tenisçi de servis ritmini buldu ve servis oyunlarını kazandı. Andy Murray 8. oyunda rakibinin servisini kırarak avantaj elde etti . Maçın ilk dönüm noktası 10. oyunda yaşandı . Andy Murray ' in şampiyonluk için servis attığı oyunda Novak Djokovic zor bir ralli sonunda harika bir puan aldı ve maça geri döndü . Bir de şampiyonluk puanı çeviren Djokovic seti Tie Break'e götürdü . Aldığı harika puan sonra seyircinin onu yürekten alkışlaması onu gönüllerde şampiyon etmişti etmesine ama bu alkışlar yeterli değildi Novak için . Bundan sonra mental problemler yaşayan Murray şampiyonluk sayısını bir türlü bulamaması Novak ' ın geri dönmesini kolaylaştırdı . 

Üçüncü sete iki taraf da servis oyunlarını kazanarak giriş yaparken Andy Murray , karşılaşmadaki belirgin üstünlüğünü kaybetmiş gibiydi . Britanyalı raket sekizinci oyunda enerjisi hayli düşük görünürken , Novak Djokovic ’ e servisini kırdırttı ve Sırp raket 4-3 öne geçti . Bu kritik anda kırılan servis sonrasında Djokovic servis oyununa tutunmayı başarırken , dokuzuncu oyunda yine Britanyalı ’ nın servisini kırdı ve seti 6-3 kazanarak Şanghay Masters ’ ta şampiyonluğa ulaştı ve böylece son iki yılın şampiyonu rakibini tahtından indirmiş oldu .




Kariyerinde bütün masters turnuvalarında final oynayan Djokovic 7. farklı masters turnuvasında şampiyon olarak bu alanda bir rekor kırdı . Bu zaferle bir numara Roger Federer’e puan olarak iyice yaklaşan Djokovic , ay sonunda oynanacak Paris Masters ’ ta bir numarayı yeniden elde etme şansını da kazanmış oldu . Bakalım ay sonunda bu final maçından daha zevkli anlar yaşattırabilecek mi bize , Djokovic bu hırsını sürdürürse bir numaraya bir adım daha yaklaşacak .  

Followers