Wednesday, December 19, 2012

Dönüm Noktası

Sıradan şekilde hareket edilecek durumlar vardır bu durumları herkes önceden ezberler önlemlerini alır ve uygular . Sıradan şekilde hareket edenin de kendi içinde önlem alması gerekir ki rakiplerinin buna önlem alması engellensin . Bu genellikle rakiplerin önlem aldığı zaman aklına gelir insanın ama önemli olan durumun zaman geçmeden , minimum kayıpla olmasıdır . Bu kendi içinde önlem alınan nokta , Dönüm Noktasıdır .

Galatasaray için dönüm noktası Cluj maçıydı . O maça kadar Galatasaray 90 dakika boyunca rakip yarı sahada pozisyon aramakta , forvet arkasında çoğalmayı sağlayamadığı için pozisyon üretimi konusunda sıkıntı yaşamakta ve kaybettiği herhangi bir top tekrar santra noktasından başlamaktaydı . Cluj deplasmanıyla birlikte takımın taktiği değişmeye başladı , artık takım 10 kişi ( Muslera hariç ) hücuma gitmiyordu . Biraz daha geride beklemeyi öğrenmeye başladılar . Takımın alışık olmadığı bu oyun yapısına takım kolay uyum sağladı . Geride durarak takım daha az pozisyona giriyordu ama elindeki oyuncuların kalitesi bir kaç hareketle maça etki eder hale geldi ve rakip takımların kontra atak silahı bu sefer Galatasaray' ın eline geçti bunun meyvesinin tadına Şampiyonlar Liginde üst üste 3 maç galip gelinip , bir üst tura çıkılarak bakıldı . Bu meyve hoşuna gitmiş olsa gerek ki ligde de aynı taktik anlayış benimsendi ve bunun tadı ezeli rakip Fenerbahçe ile oynanan maçta doruğa ulaştı . Meyvenin tadı güzel ama dış görünüşü pek de hoş değil , kim bakarsa baksın beğenmiyor daha iyi bir görünüşe sahip olsa alıcısı artar ama ne yazık ki şimdilik tarladan alınan meyve bu . Gübresi kalitelendirilir , tarla düzgün sürülüp çok çalışılması durumda daha güzel görünüme ulaşabilir ama şimdilik daha bu olmamış durumda ama yenildiğinde damakta güzel bir tat da bırakmakta . Bu ne kadar böyle devam eder bilinmez ama bu işe bir el atmak gerek orası şüphesiz . Yoksa hasat giderek azalacak .


Maça hazırlanan koreografiye layık bir şekilde maça başlayan Galatasaray ilk dakikalarda Umut ' un ve Hamit ' in uzaktan vurduğu şutlarla kaleyi yokladı , ilk dakikalardaki baskı Bekir ' in kendi kalesine attığı gol ile sonuçlandı . Bu dakikadan sonra Galatasaray ' ın rahat bir oyun sergilemesi beklenirken defanstan seken topta yine geçen sezon olduğu gibi sol ayaklı bekten sağ ayakla gelişine bir şut gol oldu . Tabela 1-1 i gösteriyordu . Bulduğu tesadüfi gol ile cesaretlenen Fenerbahçe oyunu rakip sahaya yıkma çabası içine girdi ama Alex'siz nasıl top dağıtılır kapalı defansa diye kendi içlerinde çaresizce çözüm aradıkları dakikalarda Baroni' nin gereksiz bir şekilde yaptığı faul , Volkan ' a geçen sene Selçuk'tan yediği frikik golünü aklına getirmiş olmalı ki korkudan ayağını önceden atıp Selçuk' un penaltı atar gibi ters köşe yapan frikiğini izlemekle yetindi sadece . Kaleci hatasının , akıllı oyuncunun vuruşuyla birleşen bir gol .


İkinci yarı ise Galatasaray' ın tempoyu düşürüp istediği topu oynama şansını bulduğu yarı oldu . Çok fazla pozisyon üretemeyen Fenerbahçe , Galatasaray ' ın kontra atak taktiğine yatkın oyununa yenik düştü ama bireysel becerisizlikler tabelayı değişmesini engelledi . Meireles ' in uluslararası düzeyde herkesin anlayabileceği hareketi maça damgasını vurdu ama hala kendisi kabul etmemekte anlamını . Meireles ' in anlayışı saçı kadar farklıymış onu da öğrendik bu maçla birlikte .


Sezon başında ideal sağ bekini bulmuş Galatasaray , yıla adeta sol beksiz başladı Hakan ve Çağlar ' ın çok yetersiz ve hatalı oyunları varken süre bulamayan Riera  , her şeyin piri Scott Pirri ile birlikte yapmış olduğu özel antremanlardan verimli sonuçlar alarak formayı kaptı çıkartmıyor alıştı yerine . İspanyolların orta düzey takımlarının bütçeleri biraz uygun olsa Riera şu anda transfer olabilir vatanına tekrardan Galatasaray'ın istediği bir fiyata .

Fenerbahçe takımında Sow gibi şov yapmaya her maç fizik gücü yüksek , birebir pozisyonları affetmeyen , neredeyse bulduğu her pozisyonu gole çeviren bir golcüsü varken nasıl oluyor da onun isteği topları arkasındaki 5 orta saha oyuncusu başaramıyor anlamak gerçekten zor .

Şimdi Fener için Tırişka kupası maçı var bu maçla birlikte moral toplamaya çalışacaklardır . Galatasaray ise maç yapmamanın rahatlığıyla Trabzon maçına daha iyi konsantre olacaklarını düşünüyorum ama kafalarının içinde Şampiyonlar Ligi kura çekimi var . Konsantre kaybına uğratmaz umarım bu çok geç yapılan kura çekimi . Galatasaray için bu kura çekiminde Münih ve Barcelona gelmemesi durumunda ilk maçını deplasmanda yapacağı bir kura gelmesi takım için en iyisi olacaktır . Deplasmana beraberliğe gidecek Galatasaray' ın oyun yapısı deplasmandan beraberlik koparacak hatta sürpriz bir galibiyetle bile dönebilme şansı vardır ikinci maça ama ilk maçın kendi sahasında olması skor bulmaya zorlayacak takımı demoralize edebilir . Güzel bir kura çekimi dileğiyle .

0 yorum:

Post a Comment

Followers