Sunday, November 18, 2012

Şeytanla Cehennemde Randevu


Lig maçları ve ŞL maçları her zaman farklı oynanır , konsantresi olsun ,  heyecanı olsun , kendini gösterme şansı olsun her şey farklıdır . Gözler futbolcuların üstündedir . Formayı kaparsan bir ŞL maçında bütün dünya seni tanıyabilir ve formayı üstünde taşımaya devam edersin . Manchesterlı oyuncular şu anda formayı sırtından çıkartmama derdinde hele ki genç yetenekler , Galatasaraylılar ise tanınma peşinde ve bunu bir üste geçerlerse gerçekleştirebilirler .



Manchester beklenildiği gibi grubu lider bitirdi , geçen seneki hatalarından ders aldılar . Şimdi rahat bir şekilde İstanbul ' a geliyorlar . Bu sene ikinci kez böyle rahat bir maça çıkıyorlar . İlk rahat maçları Chelsea ile kupa mücadelesiydi . Bu maça yedek ağırlıklı çıkan bir Manchester vardı . Kadro şöyleydi : Lindegaard ; Rafael , Keane , Wooton , Büttner ( Powell ) ; Nani , Fletcher , Anderson ( Tunnicliffe ) , Giggs ; Javier , Welbeck .
 Bu ilk 11 'de de görüldüğü gibi yine tecrübeli oyuncular ile genç oyuncular karma edilmiş durumda . Bu maç skor avantajını iki sefer yakalamalarına rağmen defansının uyumsuzluğu ve olmadık hatalarıyla 5-4 sahadan yenik ayrılmışlardı .  Galatasaray karşısında da yine tecrübeli isimlerle genç isimleri karma yapıp sahaya sürecektir Alex Ferguson . Tahmin ettiğim muhtemel 11 Lindegaard (Johnstone ) ;  Büttner - Phil Jones - Wooton -Rafael  ( Vermijl )  ; Carrick ( Cleverley )  - Anderson  ( Powell ) - Fletcher - A.Young ; Javier - Welbeck ( Macheda ) .

Galatasaray ' ın bu maçta iyi yapması gereken şeyler ; rakibin üstüne çok fazla yüklenmeden arada onların da hücum yapmasına izin verip , kaybettikleri topları uzun toplarla ve kanat akınlarıyla hücumdaki oyuncularla buluşturmak olmalı .


Bu tür oyunu oynamak için ilk 11 ' de Amrabat ' ı görmek gerekiyor ki ilk maçın ilk yarısında çok etkili bir Amrabat vardı yine etkili olabilir , kondisyonu daha yerine gelmiş durumda şu anda . Sağ kanatta tecrübesi ve sevdiği tip maçla Hamit , Orta sahanın ortasının vazgeçilmez ismi Selçuk ve oynadığında Selçuk ' un hücumda varlık göstermesini sağlayan Yekta . 


Defanstaki tercihler ; Defans oynamayı giderek öğrenen Riera , etkili hücum desteğine ve hızına ihtiyaç duyacağımız Eboue , rakibin kontra ataklarında etkili müdahale edebilecek Semih ve sadece daha hızlı olduğu için Cris yerine de Dany defansta yer almalı . Galatasaray ' da Semih ' in partnerinin kim olacağı gerçekten büyük bir sıkıntı Ujfalusi ' den sonra burası toparlanamadı tam toparlandı derken Melo orta sahaya tekrar geri döndü ve sonuç ortada . Melo takıma çok büyük zarar vermekte şu anda sadece orta sahasına değil defansından hücumcusuna ,hücumcusundan taraftarına en büyük zararı da Fatih Terim ' e vermekte . Kendi görevini yapabilse artık bütün herkes rahatlayacak ama olmuyor ama Fatih hocanın ısrarcı yapısı vazgeçmeyen karakteri takıma bazen çok büyük zararlar veriyor . 


Hücumdaki istikrarsızlık 

Hücumda da Galatasaray ' ın sıkıntısı büyük bir uyumsuzluk var kazanılan maçlar hep uyumluluk içerisinde kazanıldı ama bir bakıyorsun sanki geçen hafta bu iki kişi takımı sırtlamamış gibi ortada yoklar . İkili oyunları boş koşuları kaybolmuş . Yine ileri de sıkıntılı bir tercih olacak Elmander - Burak - Umut kombinasyonunda . Burak-Elmander oynasa daha hiç uyum sağlayamadılar , Umut -Burak geçen hafta nasıldı gördük .  Elmander - Umut olsa ikisi de formda değil . Gerçekten kolay bir tercih olmayacak .  



Cehennemi Yaşatmak Gerek

Bu maçta galip gelmek Galatasaray için çok zor olmamalı kendi içinde problemleri var evet ama rahat , stressiz ve akıllıca oynarsa karşısındaki rakiplerini yenecek güçleri var , takım olduklarını hatırlasınlar ,  az hata yapsınlar sonuç gelecektir . Herhangi bir olumsuzluk oluşursa , maçın başında erken gol yenmesi durumunda , taraftarın ümidini kaybetmemesi gerekiyor çünkü bu takım bir şekilde gol atacaktır bu savunmaya . Sürekli üstlerine gittikçe ,  zorladıkları müddetçe hata yapacaklardır bunların sayısı bir kaç tane ile de sınırlı olmayacaktır .
Bu maçta bizleri bol pozisyon ve goller bekliyor . GOL SEVİNÇLERİNDE GALATASARAY' IN ÜSTÜN OLMASI DİLEĞİYLE .  



Tuesday, November 13, 2012

Kalite Her Zaman Kazandırmıyor Ama , Amaç Ne?

ATP sezon sonu turnuvası beklenen finalle gerçekleşti . Dünyanın 1 numarası , Federer ' in üst üste 3. kez kazanmasına izin vermedi .



Federer salona muhteşem bir şekilde giriş yaptı ve bunu ilk 3 oyunu alarak devam ettirdi . Bundan sonraki oyunlarda Djokovic kendi oyununu oynamaya çalışarak sayı almayı bırakıp , Federer ' in oyununa teslim oldu ama aksine bu teslimiyet onun adına sayılar getirdi ve bir anda ilk seti 3-3 ' e getirdi . Karşılıklı birer set kırılması ve birer oyun alınması sonucu oyun 5-5 oldu . Federer servis oyununu alarak durumu 6-5 ' e getirdi ama çabuk sayı bulmak istemesi ve vuruşlarındaki şansızlıklar sonucu durum 6-6 ' ya geldi ve bu şanssızlık peşini Tie Break ' te de bırakmadı . Djokovic aynı oyununu sürdürdü ilk set boyunca toplam 10 tane anca içeri vurarak sayı almıştır belki de ama Federer ' in outları sayesinde üstünlüğü kurdu ve ilk seti Tie Break ' te 8-6 aldı .


İkinci sette de aynı oyun devam etti .Sete yine iyi başlayan Federer set sayısına kadar geldi , oyun 5-4 sayılar 40-15 ' ti ama Djokovic yine sabırlı şekilde bekledi , dik durdu Federer karşısında . Servis oyununu kazanıp üstüne bir de Federer ' in servisini kırması maçın sonucunu belirledi .

Maçın sonucunu bilmeyen bir kişiye tüm sayıları izletseniz (sayıları toplatmadan ) ve maçın sonucunu sorsanız kesinlikle Federer 2-0 almıştır diyecektir ama sonuç tam tersi . Novak , Şanghay finalindeki oyunun çok benzerini yine ortaya koydu hatta daha kötüsünü ama kazandı yine . Defansının çok iyi olması , hücum yapmasını gerektirmedi bile , bu kadar az hücumsuz , "ace" ler dışında , maç kazanan birini görmemiştim . Federer kendi karakterini sergiledi amacı maçı kazanmak değildi o tenisi eğlencesini  koruduğu klasında oynuyor şu anda dünya sıralamasında bir numara değil ama duruşuyla , vuruşlarıyla , kimsenin başaramayacağı şutları atmasıyla o hep birinci . Derdi bir turnuva kazanmak değil ki , AMAÇ ; öğretici olmak , insanların onu gelip izlemesi şutlarından zevk alması .  



 Güzel rallilere sahne olan bir final daha sona erdi . Sırada Avustralya Açık Tenis Turnuvası var , beklentiler yine bu ikilinin karşılaşması bakalım bu yine olacak mı .

Friday, November 9, 2012

Kalite Farkı

Yağmur , sis gibi doğa olaylarının olmadığı , bahane bulunamayacak bir maçtan galip ayrılmasını bildi Galatasaray .



 Maç defanstaki basit hatalarla başladı . Uzun toplarla pozisyon arayan Cluj golü atabilecek pozisyona girdi ama dar açıda Kapatenos golü atamadı . Bu pozisyonda Cris arkasını kollamadı ama açıyı daraltıp golün olmasını önledi Muslera ile birlike . Bu pozisyonda çok gariptirki ofsayt olmayan pozisyonda Eboue bile bile rakibinden uzaklaştı ve sadece elini kaldırdı ofsayt diye . Cris pozisyon hatası yaptı derken , Eboue ' nin pozisyondan uzaklaşması içler acısıydı . Bu dakikadan sonra toparlanan Galatasaray , bu düzeyin oyuncusu olduğunu gösteren , gerekli soğukkanlılığa sahip Hamit ' ten çok güzel bir kesme orta geldi , tıpkı Kayseri maçında olduğu gibi ama bu sefer adres Burak ' tı ve Burak hayatının en güzel kafa golünü attı . İlk yarıyı kazasız bir şekilde atlattı Galatasaray .


Ama ikinci yarının başında maç yine savunmanın uyumasıyla başladı . Riera Belediye maçındaki gibi  ofsaytı bozmadı ama yine savunmanın diğer üyeleri geriden gelen adamı takip etmedi ve golü ağlarımızda gördük , bu dakikadan sonra yine saçma bir gol yiyeceğiz derken Burak ' ın ısrarcı yapısı ikinci golün habercisi oldu ve zor pozisyonda Hamit ' in müthiş pasında savunma oyuncuları ters ayakta yakalandı ve topa müdahele edemediler , arka direkte Burak takımının ve kendisinin ikinci golünü attı .
Bu gol Galatasaray ' ı rahatlattı Cluj ' u daha da stres altına aldı ve Galatasaray pozisyonları yakaladıkça rakibin enerjisi azaldı .

BURAK 3.CÜ GOLE YAKLAŞTI AMA bu pozisyonda biraz ağır davrandı , gelelim geçen haftalara herkes Burak ' ı  herkes çok aceleci davrandı diye eleştirmişti kaçırdığı pozisyonlar ama bu sefer Burak bekledi durdu düşündü ama düşününce kaleci pozisyonu iyi sezdi ve Burak ' ın güzel plasesini kurtardı zamanlamasıyla . Burak ilk yarıda bir gol attığında herkes hala Burak ' ı eleştiriyordu eminim! Bencil olmasa şöyle olmasa böyle oynamasa diye ama adam ikinci yarı bir tane daha attı , yine herkes eleştiriyordu üçüncü golü nasıl kaçırdı diye ama sonrasında Burak aceleci ya da yavaş davranmak yerine çok güzel bir ters çalımla hem defans oyuncusunu alt etti hem de kaleciyi . Şimdi ne oldu herkes sustu mu?  Ne oldu yani şimdi ? Forvetin illa hat - trick mi yapması gerekiyor tatmin edici olması için . Burak kariyerinin başından beri sürekli eleştiriliyor ama yılmıyor soyadının hakkını veriyor  BURAK YILMAZ  .    Çalışkan oyuncu her zaman kazanmaya yakındır . Burak eleştirildikçe daha çok çalışıyor ve geliştiriyor kendini , istek var adamın içinde tabiki Burak' a yardımcı olanlar da var ama önce kendisini isteyecek sonra Scott Her işin Pirri de yarım edecek . Diğer oyuncular da yardım alıyorlar , duruşlarından belli oluyor ama hala gitmeleri gereken yollar var .

ORTA SAHA TERCİHLERİ gerçekten yerindeydi Fatih Terim ' in , koşan Yekta , her tarafta etkili olmaya çalışan Emre , üreten ve arayan Hamit - Selçuk ikilisine çok iyi eşlik ettiler . Burada ilginç bir nokta var son yıllar hiç karşılaşmadığım bir durum . 4 büyüklerin orta sahası demek ki sadece Türk oyuncularından kurulu olduğunda da işleyebiliyormuş . Bunu Fatih Terim başardı bir şekilde kendine has çalışma yöntemleriyle .

 TÜRK OYUNCULAR NE KADAR BAŞARILI OLURSA , yabancı oyuncular da ona eşlik eder ve takımın bütünlüğü artar . İlk 11 ' e gelecekte girmesini beklediğimiz isimler var , şu anda bu isimleri durmadan bireysel geliştirme antremanları yapmalılar . Bunların başında Furkan ve Mertan geliyor bu iki ismi de takviye etmek istiyor Fatih Terim , ama zamanla , bu zaman içinde hem fizik hem de teknik olarak geliştirilmesi bekleniyor yakın zamanda ilk 11 ' de bu isimleri görürsek asıl başarı ondan sonra gelecektir . Cluj maçı sadece bir deplasman galibiyetidir . Önemli olan bundan sonrası ,  Cluj ' u yendik diye havalara girmemek lazım , çalışmayı bıraktığın anda rakibin cezayı keser .

Şimdi sıra da Mersin maçı var , iyi takım her maça iyi konsantre olur . Bakalım bu maç bizlere neler gösterecek .

Günün diğer Galatasaray  karşılaşmalarında Basket takımlarımızın Polonya' dan galibiyetlerle dönmesi sevincimize sevinç kattı .


Tuesday, November 6, 2012

Doğa Yanında Olsun!

YAĞMURLA oynanan maçta ilk puanını alan Galatasaray grubun 4.cü maçını SİS ile oynayacağı söyleniyor .

ŞL ' de kaçırdığı pozisyonlarla seyircisine saç baş yolduran Galatasaray bu sefer seyircisinden uzakta maç oynayacak . Bu dezavantaj gibi gözükse de güçlü hücumcuları bulunan bu kadro Rumen takımına göre avantajlı durumda bulunuyor . Galatasaray ' ın son yıllardaki Avrupa performansına bakalım , en son göze çarpan deplasman maçları A.Madrid beraberliği ,Panathinaikos galibiyeti ,  Hamburg beraberliği ,  Bordeaux beraberliği , Benfica galibiyeti . Bu maçların hepsinde Galatasaray müthiş bir hücum performansı göstermedi bekledi golü attı avantajlı skor yakaladı bazen zamana oynadı , bazen gol bulmaya çalıştı ama oyundan kopmadı hiç . Bu maçların hepsinde ilk golü kendi buldu . Bu sezon Manchester maçı da erken golle başlayacaktı belki de ama verilmeyen penaltı üstüne basit bir şekilde gol yenilmesi , Umut ' un sakatlanması her şeyi değiştirdi ve maç kaybedildi . Kaybedildi diyorum çünkü bahaneler sonucu etkilememeli , oynamaya devam edilip kazanılmalı .

Galatasaray ' ın rahat oynaması gerekiyor , kendisini sıkmasına stres yaratmasına gerek yok , artık stres altında olan rakip takım , giden teknik direktörlerinin açıklaması iki maçta 4 puandı bunlardan birini aldılar  ,yeni gelenin hedefi de doğal olarak 3 puan bu takım kendi sahasında savunma yapacak değil heralde . Taraftarları beklenti içine girdi , yeni gelen teknik direktörün üzerinde baskı var başarı baskısı bu . Yeni hocalarıyla birlikte daha hücuma yönelik bir top oynamaya başladılar ve bu da sonuçlara yansıdı liglerinde asıl soru işaretleri şimdi . Bu maç onların hedef maçı . Galatasaray bu düzey deplasman maçlarının provalarını geçen sene zaten yaptı hatırlayalım Galatasaray ' ın 4 büyüklerle yaptığı maçları Trabzon ile 3-0 ve 4-2 , Beşiktaş ile 0-0 ve 2-0 , Fenerbahçe ile 2-2 , 0-0 . Hiçbirinde mağlubiyet yok hatta hepsinde kaçan pozisyonlar olmasa galip gelinebilirdi . Bu maçlardaki oyununu sergilerse Galatasaray bu maçta sıkıntı yaşamaz . 

Galatasaray ' ın bu sezon bir kaç sıkıntısı vardı , vardı diyorum çünkü bunların bazılarını giderdi bile . Bunlardan en önemlisi Selçuk' un hücuma çıkamamasıydı . Melo hazretleri ilerde oynadığı için geride Selçuk oynuyordu ve pas dağıtımları yetersiz kalıyordu uzaktan şut çekilmiyordu sonuç olarak hücum tıkanıyordu . Şimdi ise Melo yok oynamayacağı kesin bu da bir avantaj , oynayacak mı oynamayacak mı tartışmaları yok ortada . Yekta formayı sırtına geçirdi , çift yönlü bir oyun sergiliyor Selçuk ' ta oyunu açıyor hatta gerektiğinde Yekta oyunu açıyor . 

Diğer bir sıkıntı sezon başından beri forvetlerin defansın içinde gömülü kalmasıydı . Bunu ŞL ' de gol pozisyonuna girememekle ödedi forvetler , Lig de ise Ordu yenilgisiyle . Bir başka takıma daha ödeme yapacaklardı ki son anda yırttılar ve her şey o anda değişti . Fatih Terim artık oyuncularına nasıl hücum etmeleri gerektiğini söyledi ve rakip ceza sahası içinden çıkmayan geri gelmeyen Burak' ı oyundan alarak yaptı bunu . Bu maç Gençlerbirliği maçıydı Elmander ve Umut ikilisi maçın ikinci yarısında geriden gelerek hücuma çıktılar ve demarke kaldılar bunun sonucunda arka arkaya gol buldular . Diğer maçlarda da Burak da bu oyuna eşlik etti ama Yağmurla oynanan maçta orta saha oyuncuları aksadı bu sefer çünkü Melo vardı o maçta ve yeterli destek verilmedi oyunculara Amrabat' ın yanına sokulan bir oyuncu bile olmamıştı maç boyunca hatırlarsanız . Diğer lig maçlarında ise 3' er gollü galibiyetler geldi . Şimdi yine geriden gelen oyunla Burak ve Umut gol ararsa ve de ofsayta yakalanmazlarsa maçta bir çok pozisyona girilebilir . Daha ileride oynayan savunma hatları Galatasaray ' ın istediği şey . Cluj da galip gelmek istiyor .  

Son sıkıntı ise defanstaydı bu biraz orta sahanın toparlanmasıyla düzelmiş durumda bireysel hatalarda azalıyor ama hala varlar . Bireysel hatalar oyuncuların elinde ama oyuncuları da tercih eden Fatih Terim , rakip baskılı oynadığında çok fazla pozisyon açığı veren yanlış müdaheleler yapan Dany yerine bu ligde tecrübesi olan pozisyon bilgisi yüksek Cris ve rakip forvetleri durdurabilecek olan Semih ile başlanması mantıklı gözüküyor .

Kolay bir maç olmayacak ama kendi sahasındaki maçlar kadar zor başlamayacak DOĞA SENİN YANINDA , GOLLER RAKİP AĞLARDA OLSUN GALATASARAY! 

   

Followers